P

24. studenoga 2023.

Prezimena, ili prez imena (pri čemu prez, kao u nekim krajevima, znači bez)?

U mojem selu žive Križići. Njihovi su prvi susjedi Kružići. Svake subote, pa i o državnim ili makar vjerskim blagdanima, kao i o kakvoj seoskoj svadbi, oni se uvečer okupljaju da igraju – a što nego križić-kružić. Međutim, ovom prilikom meni je zanimljivija jedna druga okolnost, koja se tiče samo prvih. Naime, Križića je dvoje. On i ona. Na njihovim ulaznim vratima piše Fam. Križić (kurziv ovdje nije u funkciji citata, nego im baš tako piše na vratima). E sad, stjecajem okolnosti ja znam da je ona, Križićka, prije svog braka s njim, Križićem, bila već jednom udana, a njen bivši muž prezivao se tada kako se preziva i sada – Križić. Meni je to vrlo zbunjujuća situacija, a ako ima nekoga koga to ne zbunjuje, vjerojatno nije shvatio o čemu se zapravo radi. Dopustite mi stoga skromno razjašnjenje.

Prva je mogućnost da je Križić Križićkino djevojačko prezime. Udala se prvi put, muž je uzeo njeno prezime, udala se drugi put, njeno je prezime uzeo i drugi muž. Ta hipoteza ima čak tri slabe točke. Prvo, to da muž preuzme ženino prezime stvarno je rijetka pojava. Drugo, još nevjerojatnije, svoj rijetkosti unatoč učinilo je to ništa manje no sto posto Križićkinih muževa. I treće, još i najnevjerojatnije, ne samo da se prvi muž odrekao svog porodičnog imena i priklonio se ženinom, nego je potonje zadržao i nakon razvoda. Znamo li da se parovi ne razvode jer su u dobrim odnosima, nego su ovi, dapače, ako ih je uopće ikad i bilo, sada za njima, prva mogućnost čini mi se zanimljivom kao logička vježba, ali nikako kao stvarna opcija.

Prema drugoj mogućnosti, prvi Križić jest preuzeo ženino prezime pa, iz nekog neobjašnjenog razloga, ostao to i danas. Ili, možda vjerojatnije, samo je on od dvojice Križića stjecajem okolnosti već dijelio prezime sa svojom ženom. Križićka se zatim preudaje, ali ovog puta za takvog papučara da ovaj ni ne traži da, pored ženinog zadržanog djevojačkog, na vratima bude i njegovo prezime. (U prilog toj hipotezi govori moj čvrst dojam da sadašnji Križić doista ima papučarskih elemenata.) Moguća je i još jedna varijacija ove, druge mogućnosti: Križić je bio samo prvi muž, pa je iz onog nekog neobjašnjenog razloga to prezime zadržala sad ona.

Treća je mogućnost puno jednostavnija, toliko jednostavna da joj to pridaje neodoljivu eleganciju: svi se troje, otpočetka, prezivaju Križić. Nažalost, osim elegancije, tu mogućnost prati i nevjerojatnost možda i veća od prethodnih dviju skupa.

Četvrte mogućnosti ja ne vidim.

Nemojte mi sugerirati da, zaboga, samo pitam nekog od njih o čemu se zapravo radi i gotova stvar! Znate i sami da je to indiskretno, nepristojno, bezobrazno. Ne poznajem ja nikog od njih toliko dobro. Ali, još i važnije, još puno, puno važnije − ne kvarite moju finu, skolastičku igru kojoj je do igre, ne do rezultata.

Neka pobjeđuju kojima je do pobjede!

Neka kojima je do pobjede i gube!

Meni je oboje isto. Svejedno. Križić-kružić.

A saznate li "stvarni" odgovor – molim vas, zadržite ga za sebe.

No javite mi, svakako mi javite ako ste u svojoj zaigranosti vi ugledali i mogućnost četvrtu!

Autor

Igor Grbić

Kategorija

Eseji