K

6. veljače 2024.

Kozmodrum u Osijeku

U nastavku Serije koncerata novog hrvatskog jazza u petak, 16. veljače, u klubu Oxygene (Županijska 7, Osijek), s početkom u 21 sat, nastupit će zagrebački kvintet Kozmodrum.

Kozmodrum je nastao 2015. godine kao ideja da se jazz glazbu spoji s plesnom klupskom glazbom. Idejni začetnik je bubnjar i kompozitor Janko Novoselić koji je za taj projekt okupio ekipu glazbenika s kojima već dugo surađuje i svira. Uz Janka Novoselića na bubnjevima, bend čine Elvis Penava i Ivan Kapec na gitarama, Goran Delač na basu i Hrvoje Galler na klavijaturama. Prvi počeci su se dešavali u zagrebačkom Jiggy baru gdje je Kozmodrum redovito svirao i isprobavao različite ideje i aranžmane. Uslijedio je i prvi album "Na Tragu Satelita" izdan za vlastitu etiketu Zona Muzika koji je naišao na odlične kritike. S drugim albumom "Gravity" (Zona Muzika i PDV), Kozmodrum je zakoračio još dublje u svijet elektroničke glazbe, kako plesne tako i ambijentalne. Iako sklon eksperimentima Kozmodrum je zadržao svoj plesni izričaj i na trećem albumu jednostavno nazvanom ''Kozmodrum'', koji je objavljen za etiketu Rika Muzika. Taj je album 2021. godine osvojio mnoge DJ ljestvice diljem svijeta pa su album puštali Gilles Peterson i Tom Ravenscroft na radiju BBC 6, zatim i Toshio Matsuura na tokijskom Worldwide FM-u i mnogi drugi radijski urednici i DJ-evi. Jazz i fusion improvizacije, post-rock eksperimenti, house i techno estetika, pa čak i afrokubanska ritmika; sve se to nalazi na križanju gdje nastaju kompozicije koje piše Janko Novoselić. Te se kompozicije uživo sviraju otvoreno, iz kompozicije u kompoziciju (ili s dijela na dio) prelazi se na znak, bez pauza između kompozicija i uz plesne ritmove u prvom planu, pa bi se koncerte ovog benda moglo opisati i kao instrumentalnu interpretaciju DJ seta.

https://www.youtube.com/watch?v=RcwzOtSNMOI&t=3159s
https://www.youtube.com/watch?v=Zj3Rim7KxRo
https://www.facebook.com/Barutana.Osijek/videos/1776505802794618

Program Serija koncerata novog hrvatskog jazza sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade ''Kultura nova'', Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.