I

5. ožujka 2024.

Igor Lumpert Synchronicity

U organizaciji Analognog ureda u subotu, 9. ožujka, u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 20 sati, nastupit će Igor Lumpert Synchronicity.

Slovenski saksofonist Igor Lumpert svojim se sviranjem i komponiranjem probio u sam vrh globalne jazz scene, čemu je zacijelo doprinijelo i to što već više od dvadeset godina živi i djeluje u New Yorku. Stoga, kad nam je predložio koncert sastava Igor Lumpert Synchronicity u Osijeku, s kojim je u listopadu prošle godine u njujorškom Samurai Hotel studiju snimio glazbu za novi album, iako se taj sastav dosad nije moglo slušati, no znajući da uvijek zapanjuje i fascinira novom muzikom, koju u pravilu objavljuje za uglednog lisabonskog izdavača Clean Feed, nismo dugo razmišljali. O glazbenicima svog novog projekta Igor Lumpert piše: »Pijanist Leo Genovese prošlogodišnji je dobitnik Grammyja, s velikim Wayneom Shorterom, u kategoriji ''Najbolji improvizirani jazz solo''. 2023. godine dobio je i nagradu kritike časopisa DownBeat za zvijezdu u usponu u kategoriji klavira. Drew Gress izvanserijski je američki kontrabasist i skladatelj koji dugi niz godina surađuje s najznačajnijim imenima suvremene glazbene improvizacije. Nesputana energija, majstorstvo i progresivni pristup bubnjara Damiona Reida, koji kritičari opisuju kao ''kontroliranu furioznost'', govoreći o ''mikroskopsko kompleksnim beatovima'', veliko su nadahnuće u mom stvaranju«. Damiona Reida će na europskoj turneji zamijeniti legendarni bubnjar Jeff Williams.

https://igorlumpertinnertextures1.bandcamp.com/album/i-am-the-spirit-of-the-earth

https://igorlumpertinnertextures1.bandcamp.com/album/eleven

https://igorlumpertinnertextures1.bandcamp.com/album/innertextures-live

Ulaz je slobodan.

O programu:

Serija koncerata novog hrvatskog jazza pokrenuta je s namjerom razvijanja žive i dinamične programske platforme suvremenog jazza, a stvaraju je autori čiji glazbeni izričaji nastaju inovativnim povezivanjem stilova i tehnika jazza sa suvremenim promišljanjima i konceptima stvaranja glazbe, čime se ostvaruju novi žanrovski pomaci, estetski iskoraci i konceptualni eksperimenti. Serija koncerata novog hrvatskog jazza svojom orijentiranošću pretežito prema avangardnom jazzu i slobodno improviziranoj muzici i organizacijom nastupa uživo jazz glazbenika najvišeg ranga, kakvi su u lokalnoj sredini prava rijetkost, omogućava osječkoj publici nova glazbena iskustva odnosno doživljaje muzičkih ostvarenja visokih estetskih i emocionalnih vrijednosti tijekom cijele godine. Riječju ''novi'' u izrazu ''novi hrvatski jazz'' htjelo se obuhvatiti i avangardnu, eksperimentalnu i slobodno improviziranu muziku, a koja dolazi iz jazz krugova. U 2024. godini uvodi se nova, paralelna programska linija, komplementarna programskoj liniji Serija koncerata novog hrvatskog jazza, usmjerena na produkciju koncerata progresivnog, alternativnog jazza inozemnih sastava. Program je osmišljen kao poticaj razvoju jazz scene u sredini u kojoj ne postoji ni jazz festival ni jazz klub, ni kvalitetan, kontinuiran jazz program i kao odgovor na uočeni problem percepcije jazza i improvizacije prvenstveno među mladim ljubiteljima glazbe, ali i u lokalnom okruženju općenito. Programom se podržavaju oni glazbeni projekti i pristupi koji su istraživački i eksperimentalni, a u Osijeku se stvara nova, mlada i zahtjevna publika, koja jazz prvi put doživljava kao nešto intrigantno, inovativno, alternativno.

Program se realizira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade »Kultura nova«, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Autor

Nemo Časopis

Kategorija

Najave