D

19. ožujka 2023.

DAVOR KRIŽIĆ EXPERIMENT

U organizaciji Analognog ureda u subotu 25. ožujka s početkom u 21 sat u kinu Urania u Osijeku nastupit će Davor Križić Experiment, u sastavu Davor Križić, truba, krilnica, Saša Nestorović, tenor saksofon, Elvis Penava, el. gitara, Joe Kaplowitz, orgulje i Janko Novoselić, bubnjevi.

Nakon uspješnog djelovanja s Boilersima, ugledni jazz trubač, krilničar i skladatelj Davor Križić pokrenuo je 2009. godine sastav Davor Križić Experiment. U sastavu, čije je djelovanje osmišljeno kao neka vrsta jazz workshopa u kojem se susreću glazbenici različitih naraštaja na putu k novim zvukovima, do sada je surađivalo tridesetak jazzista. Nakon četiri godine iskušavanja vlastitih i stranih kompozicija, s kojima Križić često postupa kao neobuzdani malj, neprestano ih razbijajući i iznova preslagujući i eksperimentiranja stilovima i idejama uživo pred publikom, Davor Križić Experiment snimio je fascinantni, istoimeni album u sedmeročlanoj postavi koja je predstavljala spoj nekih od najvećih majstora jazza generacije Boilersa i jazzista mlađe generacije. Svako majstorstvo pretpostavlja, kao što znamo, neko naukovanje, učenje i vježbanje koje, kako piše hrvatski filozof koji je pisao najljepšu filozofsku esejistiku u nas, »za cilj ima dostizanje najvišeg stupnja umijeća u pojedinom zanatu, tj. postizanje stupnja majstorstva«. Dugogodišnje djelovanje Davor Križića kao jazzista još jednom dokazuje da je istinska veličina na ovim prostorima moguća. Ulaz je slobodan.

https://www.youtube.com/watch?v=kVuH89F-kt4
https://www.youtube.com/watch?v=OxJ8W4jOojU
https://www.youtube.com/watch?v=wGd9fGmTrBk...
https://www.facebook.com/ninozeljko.jelenski.52/videos/528050638381167
https://www.youtube.com/watch?v=vErtwRonumE

Koncert se realizira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade »Kultura nova«, Hrvatskog društva skladatelja - ZAMP-a, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Autor

Nemo Časopis

Kategorija

Najave