T

19. svibnja 2024.

The Gatherers u Osijeku

U organizaciji Analognog ureda, u utorak, 21. svibnja, u klubu Oxygene, s početkom u 21 sat, nastupit će The Gatherers.

Sastav The Gatherers nastao je 2019. godine, no poprimio je sadašnji oblik te počeo razvijati svojstveni glazbeni izričaj u 2020. godini, susretom četvorice međunarodnih glazbenika prilikom studija na Jazz akademiji u Grazu – Luke Zabrica na alt saksofonu, Nikole Vukovića na trubi, Tina Džaferovića na kontrabasu i Luísa Oliveire na bubnjevima. Muzika The Gatherersa od početka je bila snažno ukorijenjena u kreativnoj jazz tradiciji, ali se ubrzo uputila u područja improvizirane, eksperimentalne i suvremene glazbe, odražavajući osebujnost, individualne interese te težnje svakog od članova kvarteta. Ako bismo morali navesti glavnu karakteristiku njihove muzike, rekli bismo da su to intenzivni naleti energije oko kojih grade svoj eklektični, originalni glazbeni izraz, koji osim što je uvijek povezan s eksperimentalnim i improvizacijskim izričajem, uključuje i mikrotonalnost (u prvom redu zahvaljujući modificiranoj džepnoj trubi koju Nikola Vuković povremeno svira) i proširene tehnike sviranja. Njihov prvi album ''Cradled Cravings'' objavljen je u rujnu prošle godine i poslužit će kao osnova osječkom koncertu.

https://www.facebook.com/Plakaton/videos/1647254645711742/?locale=hr_HR

https://lukazabric.bandcamp.com/album/cradled-cravings

O programu:

Serija koncerata novog hrvatskog jazza pokrenuta je s namjerom razvijanja žive i dinamične programske platforme suvremenog jazza, a stvaraju je autori čiji glazbeni izričaji nastaju inovativnim povezivanjem stilova i tehnika jazza sa suvremenim promišljanjima i konceptima stvaranja glazbe, čime se ostvaruju novi žanrovski pomaci, estetski iskoraci i konceptualni eksperimenti. Serija koncerata novog hrvatskog jazza svojom orijentiranošću pretežito prema avangardnom jazzu i slobodno improviziranoj muzici i organizacijom nastupa uživo jazz glazbenika najvišeg ranga, kakvi su u lokalnoj sredini prava rijetkost, omogućava osječkoj publici nova glazbena iskustva odnosno doživljaje muzičkih ostvarenja visokih estetskih i emocionalnih vrijednosti tijekom cijele godine. Riječju ''novi'' u izrazu ''novi hrvatski jazz'' htjelo se obuhvatiti i avangardnu, eksperimentalnu i slobodno improviziranu muziku, a koja dolazi iz jazz krugova. Program je osmišljen kao poticaj razvoju jazz scene u sredini u kojoj ne postoji ni jazz festival ni jazz klub, ni kvalitetan, kontinuiran jazz program i kao odgovor na uočeni problem percepcije jazza i improvizacije prvenstveno među mladim ljubiteljima glazbe, ali i u lokalnom okruženju općenito. Programom se podržavaju oni glazbeni projekti i pristupi koji su istraživački i eksperimentalni, a u Osijeku se stvara nova, mlada i zahtjevna publika, koja jazz prvi put doživljava kao nešto intrigantno, inovativno, alternativno. U 2024. godini uvedena je nova, paralelna programska linija, komplementarna programskoj liniji Serija koncerata novog hrvatskog jazza, usmjerena na produkciju koncerata progresivnog, alternativnog jazza inozemnih sastava.

Ulaz: 5 EUR

Dizajn: Ivan Klis

Ton majstor: Luka Grubišić-Čabo

Organizator: Analogni ured

Program se realizira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade ''Kultura nova'', Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Autor

Časopis Nemo

Kategorija

Najave