Zdenko Franjić

Z

Ako riječ ‘amater’ shvatimo u njezinu izvornom značenju, ‘zaljubljenik’, neće nam biti lako u domaćem književno-stripovsko-glazbenom podzemlju pronaći većeg amatera od Zdenka Franjića, jer njegov Slušaj najglasnije! od 1988. godine, odnosno od prve kasete vinkovačkih Majki, objavio je više od tisuću izdanja, uz nikakvu ili minimalnu zaradu, ozvučivši tako glasove koji bi inače bili čujni tek u zadimljenim sobama, podrumima i atomskim skloništima – njegove odgovore na specifičnoj kajkavštini koja ne pozna meko ‘ć’ namjerno nismo podvrgavali lekturi.    

Možete li se, za početak, osvrnuti na svoje motive za pokretanje nakladničke kuće? Onomad osamdesetih neko ste vrijeme imali registriranu firmu, da biste ubrzo odustali od službenog poslovanja… 

Ja sam bil diskofil, naručival sam ploče izvana i videl da neki bendovi sami sebi rade ploče, ili im to neki frend napravi. Prvo sam počel sa kazetama. U PGP-u sam kupoval jeftine več snimljene kazete i presnimaval ih. Kad sam skupil dosta bendova, ko privatna osoba sam preko Interestrade u Jugotonu dal štampat kompilaciju “Bombardiranje New Yorka”. Ovih dana izašlo je i reizdanje te kompilacije na etiketi “Dancing Bear”.
Je, ja sam za vreme Markoviča registriral firmu za 250 maraka i otpal na prvoj dokapitalizaciji. No, nije me ni zanimal taj posel a nisam imal ni love. Nastavil sam radit po “uradi sam” principima, a tak radim i sad. 

Što Vas raduje u tom poslu, odnosno što ga čini zadovoljstvom? 

Veseli me kad uzmem gotovi proizvod (moju digitalnu ploču, knjigu ili strip) u ruke i vidim da uz sve nedostatke taj proizvod nije niš lošiji od onih koji se rade tvornički za registrirane izdavačke kuče, a u nekim segmentima je i bolji. No najviše me vesele nastupi i svirka sa frendovima jer sam u međuvremenu i ja postal umetnik (Lutajuči DJ Zdena, Babilonci itd.)

U čemu vidite manjkavosti, a u čemu prednosti istinskog nezavisnog izdavaštva kakvim se Vi bavite, onog izvan sustava državnih potpora?  

Ak gledate lovu ko nekaj važno, onda je manjak iste manjkavost. Al i mala deca znaju da nije sve u lovi. Prednost je da si svoj gazda i imaš slobodu. 

Koje edicije danas postoje u sklopu vaše nakladničke kuće i kakva izdanja u njima objavljujete?

“Slušaj najglasnije!” za nosače zvuka i pokretnih slika i  “.bratstvo duša” za knjige i stripove.

Tekuća godina, to je već dugo jasno, bit će obilježena koronavirusom. Kako ste se prilagodili novim okolnostima i u kojoj je mjeri epidemija utjecala na Vaš rad?  

Pritegnul sam kaiš za jednu rupicu i nastavil po starom. 

Kako vidite blisku budućnost nezavisnog izdavaštva? Koliko će problema biti protegnu li se tzv. restriktivne mjere i na veći dio sljedeće godine?    

Najgore je to kaj se ne vidi kraj svemu tomu.

Autor

Ivan Zrinušić

Kategorije

Objave